Ekogroszek jako alternatywa węgla kamiennego

Ekogroszek jako alternatywa węgla kamiennegoOkres grzewczy dla większości osób oznacza zwiększone wydatki, nierzadko wynikające z konieczności zakupu materiałów grzewczych. Możliwości na tej płaszczyźnie jest bardzo wiele, począwszy od drewna, poprzez pelet, miał, a na węglu skończywszy. Wśród propozycji znajduje się także ekogroszek, nie bez powodu określany mianem ekologicznego opału.

Zdrowo i ekonomicznie

Ekogroszek to jedno z wielu paliw służących do ogrzewania pomieszczeń, które wpisują się w modny ostatnio ekologiczny trend. Ekogroszek produkowany jest oczywiście na bazie węgla, należy jednak podkreślić, że jest to wyłącznie węgiel odznaczający się bardzo małą wilgotnością, przy jednoczesnej wysokiej kaloryczności. Śmiało można więc stwierdzić, że jest to paliwo ekologiczne i ekonomiczne jednocześnie. Tona wysokiej jakości ekogroszku kosztuje poniżej 1000 złotych (cena na wegielsztygar.pl).

W procesie produkcyjnym eliminowane są wszystkie zanieczyszczenia, dzięki czemu ekogroszek jest bardzo wydajny pod względem energetycznym i przyjazny dla środowiska. Surowiec, na bazie którego produkowany jest ekologiczny węgiel, zawiera nie więcej niż 10% substancji niepalnych, co w efekcie daje stosunkową niewielką ilość popiołu oraz niezdrowej siarki, co jest równoznaczne z mniejszą ilością emitowanych do atmosfery zanieczyszczeń.

Kiedy używać ekogroszku?

Ekogroszek to paliwo przeznaczone do spalania w odpowiednich piecach, wyposażonych w specjalne podajniki.

Obsługa pieca – wbrew pozorom – jest bardzo prosta, raz na kilka dni wystarczy uzupełnić podajnik, nie ma ponadto konieczności całodziennego nadzoru kotła. W praktyce oznacza to, że użytkowanie pieców dostosowanych do ogrzewania za pomocą ekogroszku jest wygodna i nie wymaga nakładów czasowych, niepodważalną zaletą jest także strona ekonomiczna i ekologiczna tego typu rozwiązań.

Dla porównania, wydajność energetyczna tradycyjnego węgla jest zdecydowanie niższa, ponadto piec węglowy wymaga całodobowego nadzoru, dokładania węgla i usuwania popiołu. W wyniku palenia powstaje znaczna ilość sadzy, która przyczynia się do zapychania kominów. Zdecydowanie większa jest także ilość substancji szkodliwych, czego najlepszym potwierdzeniem jest wydobywający się z komina smolisty dym.

Dodaj komentarz